Model Release Form

Bruk av bilder på nett (og forsåvidt all annen bruk) hvor mennesker inngår som fullstendig eller en vesentlig del av motivet, er regulert av omfattende og strenge regler. I Norge har vi blant annet noe som heter Personvern som myndighetene (og enkeltpersoner) tar ganske alvorlig.

MØhl Media er vert for en diskusjon om «Fjesbok» (eng.: Facebook) hvor temaet har kommet opp. Tone (vims.no) har et par gode poeng, hvor det ene er at det på nettsteder som MySpace, Facebook, Blink o.l. nok er alt for enkelt å legge ut bilder av venner og andre folk, uten nødvendigvis å tenke gjennom «hva man gjør»; det er jo bare folk i nettverket ditt som kan se de.. (-hvilket selvfølgelig ikke stemmer, og om det skulle være tilfelle har det likevel ingenting å si mtp Personvernet og «modellenes» rettsbeskyttelse). -Her argumenterer Magne bak MØhl Media for at mennesker som bruker Facebook og dets like med all sannsynlighet er like fornuftige i bruken av bilder som mennesker som driver blogger (som denne). Jeg vil bestride det på det sterkeste, samtidig som jeg må innrømme at jeg også faller til kort for Tones 2. poeng, nemlig at hun alltid sjekker med «modellene» sine at det er alright at hun publiserer bildene av dem (-og dermed det jeg oppfatter som Magnes underliggende kritikk av f.eks. blogger og andre media som faktisk også unnlater dette på lik linje med Fjesboks brukere). Man må selvsagt alltid ha modellens samtykke, og (selv) jeg har et bitte lite stykke å gå, men begynner allerede i dag.

Her finner du en «Time For Prints» modellkontrakt på foto.no (norsk)
og her finner du en «Standard Model Release Form» hos hannemyr.com (engelsk)

Merk forskjellene på de to og tilpass/bruk den av de som passer oppdraget ditt best. Kontraktene bør alltid undertegnes før fotograferingen begynner.

Jeg faller inn under kategorien som har tenkt at det er litt vel flåsete å dele ut slike kontrakter hver gang jeg treffer familie og venner (selv om jeg så godt som alltid knipser bilder av dem), og har dermed slurvet noe mtp rettigheter bak publisering som allerede nevnt. -I slike tilfeller bør du som jeg framover hente inn en aksept i ettertid dersom du finner ut at det er bilder du kommer til å bruke, selv om de ikke på forhånd var signert ut..

Lykke til !

4 thoughts

 1. Sitat fra en annen nettside:
  «Facebook funker bra til sitt bruk.. synes jeg. På en måte kan det være bra, siden det faktisk kan heve den generelle oppmerksomheten mot personvern på internett. Det mangler jo ikke akkurat med advarsler mot facebook, hverken på nett, i avisene og nå sist i dag på dagsrevyen på NRK.»

  Hehe, denne treffer jo blink. Hadde det ikke vært for facebook og fokuset rundt personvern, hadde vel du neppe ha kommet så langt som til å finne frem kontraktsmaler og greier.

  Goe greier André.. måtte bare illustrere mitt lille poeng ;)

 2. Nja :)

  Personvern er forsåvidt en prinsippsak hos meg som ikke har noe med Facebook som sådan å gjøre; sagt med andre ord, personvern er ikke blitt en sak for meg pga Facebook, men pga av mine tanker om personvern har Facebook blitt en sak, også for meg.

  Kontraktene har jeg hatt på en håndsrekningsavstand en god stund, men mangelen av bruk av sådanne beror som nevnt på at jeg i all hovedsak tar menneskebilder av venner og familie. -De kjenner meg og vet ting havner på nettet .. ;) Skulle jeg derimot havne i en situasjon hvor jeg tar bilder på oppdrag i større grad enn i dag, *vil* jeg passe på å bruke «kontrakter». For ordens skyld, og selvsagt mest av alt for min skyld. For kontraktene handler jo ikke om å beskytte personene jeg tar bilder av i noen vesentlig grad, de gir meg (fotografen) derimot nesten uinnskrenket «makt» til å bruke og profittere på bildene som jeg vil.

  Facebook og bilder er derfor forsåvidt en ting (som jeg ikke har nevneverdig sans for, for som eksemplene viser er det allerede mange tilfeller hvor «uetiske» partybilder eller annet snusk spres mot menneskers viten og vilje), men samtidig er Facebook som sådan en potensielt fin ting som nok dessverre i mange tilfeller også (bevisst og ubevisst) misbrukes; eller byr på muligheten for uanstrengt og omfattende misbruk ..

  Kom mine poenger tydligere fram ? ;) (-og er vi som alltid mer eller mindre enige i grunn og bunn ?)

 3. Jepp, poengene dine kom frem, men synes mitt hadde bedre «underlag» muahahaha…

  Og joda, det kan misbrukes, men har du hørt om noen som har blitt det? Mener det har blitt vel mye hysteri, og når jeg snakker om fokus på personvern, mente jeg ikke nødvendigvis i vårt lille fora.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *